Lapkričio 21-23 dienomis Šilutės pirmosios gimnazijos pirmųjų gimnazijos klasių mokiniai dalyvavo Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursuose, kuriuos vedė įvairių sričių specialistai ir jaunieji šauliai: A. Jonaitis, M. Ūselis, D. Būškus, M. Bendikas, R. Beržinytė. Mokiniai daug sužinojo apie propagandą, interneto ir telefono naudojimą ekstremaliomis sąlygomis, rišo mazgus, išmoko užsidėti turniketą, ragavo kario maisto davinio, statė lauke pastoges, šaudė, mokėsi orientuotis pagal žemėlapį… Gaila, kad prastos oro sąlygos neleido jaunuoliams patirti žygio išbandymų, tačiau tai kompensavo įgytų žinių praktinis pritaikymasir įsivertinimas. Gimnazistai teigė, jo tai buvo labai naudinga patirtis.

„Sužinojau daug naujos ir naudingos informacijos, kuri padėtų karo metu (…) Norėtųsi daugiau tokių paskaitų, nes tai mums padeda būti labiau pasirengusiems ekstremalioms situacijoms. Patiko ir tai, jog paskaitų vedėjai yra labai įdomūs žmonės. Norėčiau juos dažniau matyti gimnazijoje.“ (E. Vaičys)

„(…) Įgijome praktinių įgūdžių, kurie gali padėti išgebėti mūsų gyvybę. Tokie kursai lavina gebėjimą analizuoti ir priimti sprendimus sunkiose situacijose. Šie įgūdžiai gali padėti išgyventi karo metu. Taip pat šie kursai pagerino mūsų bendradarbiavimo įgūdžius, nes daug dirbome grupėse“ (A. Pauparytė)

„Manau, buvo labai naudinga. Gelbėjimosi mazgus rišti gali prireikti bet kam. Turniketu naudotis taip pat labai svarbu, nes, mano manymu, tai turi būti privaloma, juk gali išgelbėti kito žmogaus gyvybę. Taip pat reikia žinoti, kaip gyvena kariai, svarbu juos gerbti. Viskas gali parversti tikrame gyvenime (…) (G. Petrikaitė)